Make-up si soft skills. Despre abilitatile intrapersonale
- Posted by Gina
- On 16 septembrie 2017
- 0 Comments
Sa ne imaginam …Daca am avea 2 persoane, care stapanesc exact la fel tehnicile de make-up de exemplu. Sunt amandoua experte in tehnica, culoare, proportii etc. Stiu amandoua exact aceleasi lucruri si amandoua aplica exact la fel tehnicile invatate… (Stiu ca asta e imposibil dar – doar de dragul de a demonstra ceva, ne putem imagina ca aceasta situtatie exista. )
Si sa ne imaginam ca una dintre ele este preocupata si de cresterea acelor abilitati ,,altfel”, nespecifice domeniului make-up:
– abilitatile intrapersonale, ce tin de relatia cu propria persoana, cum ar fi perseverenta, optimismul, gestionarea stresului, autocontrolul emotional, automotivarea si creativitatea.
– abilitatile interpersonale, ce influenteaza performantele obisnuite in contact cu ceilalti, cum ar fi stilul de comunicare (in scris si verbal), gestionarea conflictelor, motivarea celorlalti, abilitatile de prezentare, delegarea si leadershipul.
Sa ne imaginam ca celalalta persoana nici macar nu s-a gandit ca ar mai fi ceva in plus fata de tehnica, culoare, pensule potrivite. Ea este asa cum este ea si pare de ajuns.
Acum …
Care dintre ele crezi ca ar putea sa aiba mai repede si mai mare succes ca make-up artist?
Sunt sigura ca ai deja un raspuns.
Si ma gandesc ca sigur te-ai gandit ca e foarte bine daca esti expert in tehnica de make-up si ai si uneltele (pensule, produse ) potrivite dar e si mai bine daca esti si expert, ai si uneltele si, IN PLUS esti si acea persoana care se ocupa de propria dezvoltare personla.
Despre soft skills
Soft skills-urile sunt abilitati si calitati personale care nu tin de cunostintele tehnice, ci se leaga direct de atitudinea fiecaruia dintre noi, compatibilitatea noastra cu cei din jur si felul in care ne gestionam, mai mult sau mai putin bine, interactiunile sociale.
Pare a fi ceva la care cu totii suntem, desigur,deja performanti.
Cercetarile arata totusi ca aceste abilitati nu apar de la sine, ci sunt un model comportamental creat in timp care a devenit la fel de relevant si hard skills-urile (in cazul nostru, tehnici de machiaj, cunostinte despre culori, forme, morfologia fetei etc.).
Aceste soft skills-uri sunt cu atat mai valoroase intrucat sunt transferabile si aplicabile in orice situatie de viata, indiferent ca vorbim despre profesie sau despre viata personala.
James Heckman, laureat al Premiului Nobel pentru economie în anul 2000 şi profesor la Universitatea din Chicago, a aratat că succesul în viaţă nu este pregătit doar prin formarea competenţelor cognitive, ci este cel puţin la fel de importantă formarea abilităţilor socio-emoţionale.
Autorul atrage atenţia că învăţământul formal din toată lumea se concentrează doar pe formarea de abilităţi cognitive.Heckman demonstrează în proiectele sale de cercetare chiar că nivelul de dezvoltare al abilităţilor soft influenţează în mod direct formarea competenţelor cognitive şi prezice în mare măsură performanţa.
Mai mult, Heckman trage un semnal de alarmă: cu cât investim mai devreme în formarea acestor abilităţi, cu atât vom avea beneficii mai mari şi cu cât amânăm mai mult această investiţie, cu atât pierdem mai mult din beneficiile pe care ea ni le poate aduce.
Iata cateva soft skills-uri, abilitati intrapersonale, ce tin de relatia cu propria persoana, la care este bine sa fii atent ca profesionist in domeniul beauty (sau – de fapt pe orice domeniu J ):
O minte setata pe crestere – sa cauti in orice situatie, in special in situatiile dificile oportunitatea ca tu sa inveti ceva, sa cresti. Sa iti focusezi atentia pe ce si cum poti sa imbunatatesti, sa progresezi in ceea ce priveste propria persoana in loc sa incerci sa ii schimbi sau sa ii invinovatesti pe ceilalti.
Auto – constientizare – sa stii si sa intelegi ce te conduce, ce te enerveaza, ce te frustreaza, ce te inspira. Sa te poti observa obiectiv in situatii bune sau dificile, sa intelegi care este perceptia ta despre tine si despre ceilalti.
Perseverenta
Optimismul
Gestionarea stresului
Rezilienta – Sa fii capabil sa te misti inainte si sa continui, chiar la un nivel mai bun, dupa o dezamagire
Autocontrolul emotional – sa fii capabila/capabil sa iti controlezi/manageriezi emotiile in special cele negative (suparare, furie etc.).
Increderea in tine – Sa crezi in tine si in capacitatea ta de a indeplini ceea ce iti propui. ,,Aceia care cred in ei insisi au acces la puterea nelimitata.”, spune un proverb.
Automotivarea
Adaptabilitatea
Rezolvarea creativa de probleme
Abilitatea de a uita si a ierta. Sa te ierti pe tine daca ai facut greseli si sa te misti inainte fara bagaj emotional negativ. Sa iti focusezi 100% energia mentala pe obiectivele tale pe termen lung in ceea ce priveste cariera.
Rabdarea – sa fii capabila/capabil sa mentii aceeasi energie si dedicare pentru invatare si pentru cariera ta in ciuda dificultatilor, esecurilor sau opozitiei primite.
Receptivitate – sa dai atentie si sa manifesti empatie si in ceea ce priveste perspectiva din care privesc ceilalti lucrurile. Adica, mai simplu, ,,sa te poti pune in papucii” celorlalti, sa nu ii judeci, sa ii incurajezi si sa ii sustii.
Revin in alt articol si despre abilitatile interpersonale, desigur 🙂
Pana atunci, daca vrei, impartaseste din experienta ta:
Pe tine, care dintre abilitatile intrapersonale te ajuta cel mai mult ca make-up artist?
Cu drag,
Gina
0 Comments