Machior sau make-up artist

Machior sau make-up artist

Machior sau make-up artist

 • Posted by Gina
 • On 16 septembrie 2017
 • 0 Comments

Cine este Machiorul?

Da, acum ii spunem frumos si elegant Male-up Artist.  La fel de frumos si elegant insa ii putem spune Machior. Este ocupatia ,,oficiala” pe care o gasesti in Codul ocupatiilor din Romania.

E bine sa stii acest lucru deoarece, pe diploma ta – daca este – sau va fi – o diploma autorizata – va scrie MACHIOR.

 

,,Ocupaţia Machior presupune competenţe referitoare la executarea machiajelor de înfrumuseţare pentru diferite ocazii şi corectoare – pentru camuflarea defectelor diverşilor clienţi, precum şi a machiajelor speciale, în vederea realizării şedinţelor foto, filmărilor video şi de televiziune şi pentru prezentări de modă. “

 

Ce fel de diplome poti primi acum ca urmare a participarii tale la cursuri?

 

Ca sa fie simplu, poti primi 2 feluri de diplome: diplome recunoscute de Ministerul Muncii si de Ministerul Educatiei si diplome de participare.

 

Daca ai o diploma recunoscuta atunci te poti angaja in baza ei sau iti poti deschide un PFA. O astfel de diploma are exact aceeasi valoare legala pe care o are orice alt act de studii care iti este necesar atunci cand te angajezi sau cand doresti sa incepi sa lucrezi ca persoana juridical, adica atunci cand alegi sa iti deschizi un PFA.

 

Diplomele recunoscute sunt si ele, de doua feluri: diplome de absolvire (pentru un numar de ore parcurse in curs mai mic de 1080) sau diplome de calificare.

 

Poti participa asadar la Cursuri de initiere, la Cursuri de Perfectionare, la Cursuri de Specializare autorizate in urma carora vei obtine o diploma de absolvire sau la Cursuri de calificare in urma carora vei obtine o diploma de calificare.

 

Diplomele de absolvire au neaparat timbru sec si arata asa:

certificat absolvire

Diplomele de calificare au – de asemenea –  timbru sec si arata asa:

certificat calificare

 

Cum alegi cursul potrivit pentru tine?

 

Cand alegi un curs este bine sa tii seama de urmatoarele:

 • Scopul pe care il ai facand cursul: daca doresti sa inveti doar pentru tine este suficient sa participi la un curs unde primesti diploma de participare dar daca doresti sa inveti ca sa profesezi in domeniu, este important sa parcurgi un curs autorizat.
 • Viziunea ta privind cariera: daca doresti – de exemplu – sa lucrezi in teatru – atunci, cu siguranta, este necesar sa alegi acel curs care are in programa scolara teme care sa iti asigure competentele necesare.
 • Proximitatea: da e ideal sa fie un curs care se desfasoara in acelasi oras in care si tu locuiesti. Altfel, la costurile cursului vei adauga costurile de transport si – poate cazare.
 • Costurile: E bine sa te informezi de la inceput ce cuprinde pachetul pe care il primesti prin curs. Exista cursuri unde ti se cere – de exemplu sa vii sis a lucrezi cu propriile tale pensule. Exista cursuri care au incluse in costul cursului anumite produse. Exita cursuri care au taxa de examinare inclusa in costul cursului si altele unde taxa de examinare se plateste separat
 • Numarul de cursanti dintr-o grupa. Bineinteles ca, daca in grupe sunt mai putini cursanti, trainerul are timp mai mult pentru fiecare dintre ei.

Si, alte criterii, la fel de importante:

 • Oportunitatile de colaborare cu scoala dupa finalizarea cursurilor
 • Cuprinsul programei. E bine sa te informezi exact ce vei invata. Adica, mai exact, ce tipuri de machiaj poti invata, ce tehnici de machiaj inveti.
 • Ce spun cei care au terminat cursurile. Da, e bine sa cauti niste testimoniale. Acei oameni sunt, exact ca si tine si e bine sa stii daca ei au avut beneficii alegand cursul respectiv.

Desigur ca mai pot fi luate in considerare si alte criterii. Concluzia e insa simpla: e bine sa stii ce rezultat doresti si e bine sa te informezi inainte de a alege.


Aceste informatii ti-au fost de folos?
Distribuie si tu! Sigur cineva iti va multumi!

Cu drag, Gina Stefanoaia,

Fondator Academia de make-up Startline.

0 Comments

Leave Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.